Wrocławskie

Browar Lwówek – tak powinno się warzyć piwo! Nasza relacja z wizyty w nowej stolicy Ciechana

Browar we Lwówku Śląskim jest obecnie znany jako coraz prężniej funkcjonująca część rosnącego piwnego imperium Marka Jakubiaka (a teraz nawet jego oficjalna siedziba główna). Koneserzy piwa doskonale znają piwa z Lwówka. Jednakże mało kto wie, jak bogata jest historia tego miejsca. Przebywając wraz z żoną na urlopie w okolicach Świeradowa Zdroju i Zamku Czocha miałem doskonałą okazję aby zwiedzić ten najstarszy czynny polski browar. Czytaj dalej


Piwo Wrocławskie, ale z Lwówka. Warto je pić?

Piwo Wrocławskie prezentuje się ładnie (fot. Paweł Rybicki)
Piwo Wrocławskie prezentuje się ładnie (fot. Paweł Rybicki)

Wrocław przez wieki był europejską potęgą w warzeniu piwa. Nawet PRL nie był w stanie zniszczyć piwnych tradycji miasta. Teraz jednak wrocławianom piwo muszą produkować sąsiedzi.

II wojna światowa i komunizm nie zniszczyły browarnictwa we Wrocławiu. Wystarczyło jednak kilka lat kapitalizmu, aby Browar Piastowski zniknął, wchłonięty przez Carlsberga, a wrocławska tradycja piwna została sprowadzona do sikowatego Piasta. W dodatku Piasta produkowanego gdzieś w Brzesku czy Szczecinie – jak już pisałem w tekście o piwie Książ. Czytaj dalej