Do piwa: Burgery z indyka z sosem pietruszkowym i domowymi frytkami

fot. Anna Gidyńska
fot. Anna Gidyńska

Burgery, niegdyś kojarzone wyłącznie z McDonaldem i nieco pogardzane (chociaż masowo zjadane), w ostatnich latach awansowały do rangi niemal wyrafinowanego jedzenia. Oczywiście nie te z sieciowych fast foodów, ale te z małych lokali. Teraz każdy ma swoją ulubioną burgerownię, a wiele z nich oferuje naprawdę dobre burgery. Jednak prawda jest taka, że najlepiej smakuje burger zrobiony samemu.

Składniki są ogólnie dostępne, wykonanie nie bardzo trudne, a smak naprawdę zachwycający.

6 bułek z pełnoziarnistej mąki (lub orkiszowej)
750g mięsa mielonego z indyka
2 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta czarnego pieprzu
szczypta soli
pęczek pietruszki
1 mała cebula
1/2 łyżeczki płatków papryki
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
1 łyżka oleju rzepakowego
3 średnie ziemniaki
łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
szczypta grubo mielonej soli
1 łyżeczka oliwy

Rozgrzać piekarnik do 200C. Wymieszać mięso z bazylią, pieprzem i solą. Rozgrzać patelnię grillową, wlać na nią olej rzepakowy. Podzielić mięso na 6 porcji, rozłożyć na patelni. Grillować po 6-7 minut z każdej strony, aż burgery się zrumienią.

W międzyczasie zmiksować pietruszkę, ocet z wina, oliwę, cebulę i płatki papryki.

Burgery powinny właśnie dopiekać się po drugiej stronie. To doskonały moment, żeby pokroić ziemniaki w paski, wymieszać z oliwą, czosnkiem niedźwiedzim i grubą solą. Ziemniaki rozłożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Mają być miękkie w środku, ale lekko chrupiące na zewnątrz.

Burgery po zgrillowaniu odłożyć w ciepłe miejsce. Można lekko podpiec przecięte bułki, żeby były bardziej chrupkie.

Więcej przepisów na Polskie South Beach.

, , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>