Do piwa: Arabskie szaszłyki z grilla

Arabskie szaszłyki (Fot. Anna Gidyńska)
Arabskie szaszłyki (Fot. Anna Gidyńska)

Lato powoli zmierza (niestety) ku końcowi, ale pogoda nadal sprzyja grillowaniu. Planując ucztę w plenerze warto nie ograniczać się tylko do karkówki czy kiełbasy. Domowe szaszłyki z arabskimi przyprawami i dodatkami nie wymagają wielu starań, a stanowią wspaniałą odmianę w grillowym menu.

Składniki:
2 cebule czerwone
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1 podwójny filet z kurczaka
3 łyżeczki zaataru (arabska mieszanka suszonych ziół i sezamu, do kupienia w sklepach z żywnością orientalną)
2 łyżeczki arabic masala (lub ostra papryka)
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 łyżki oliwy
1/8 łyżeczki soli
1 średni bakłażan

szaszlyki-fotoduze

Przygotowanie:

Filet podzielić na kawałki na jeden kęs. W miseczce wymieszać zaatar z połową oliwy, wymieszać w tym połowę kurczaka. Mieszanina zaataru i oliwy ma być gęsta, oblepiająca. W drugiej wymieszać arabic masalę, paprykę, sól i resztę oliwy. W tym wymieszać drugą połowę kurczaka. Namoczyć patyki do szaszłyków. Paprykę pokroić w kawałki przypominające kształtem kwadrat. Cebulę pokroić w ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę w poprzek na 3 części. Bakłażana pokroić w półplastry.

Grillować po ok. 5 minut z każdej strony. Jeśli pogoda nie dopisuje - wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na 150 st. C na 15 minut.

Więcej przepisów na Polskie South Beach.

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>